LF maasroute :trein + naar startpunt fietsen (35 km+10km H/T eten)

5 augustus 2024 - Maastricht, Nederland

Stressen, Annick en ik mogen weer op fietsvakantie. Om 8h afgesproken bij haar thuis. Mijne Tony is mij aan het opjagen en bij Annick is het haar chauffeur Gaby. Wij hebben toch tijd genoeg de trein vertrekt maar om 9h41. Rond 9h10 aan het Sint Pieters ,allez de mannen hadden gelijk. Afgezet aan de achterkant ,alles opladen en fietsen naar de voorzijde. Daar zien we dat de trein naar Bilzen (Tongeren) vertrekt op perron 9. Oei fase xxx van de werken is ingegaan dus geen doorgang , terug naar achteren fietsen. Met de lift naar boven ,de trein staat er al maar nog 10 minuten tijd ,dus chillen…

Op de trein naar Bilzen
Dat chillen is echter van korte duur, ik moet dringend plassen en ga naar de eerste de beste deur. Heb mijn bril niet aan en ik duw per ongeluk op de noodknop van de trein. Gelukkig is de trein al aan de volgende tussenstop. Ben volledig in paniek. Gelukkig toont de treinbegeleider begrip. Maar ben toch onder de indruk.we stappen uit in Bilzen rond 12h11. Het eerste knooppunt ligt vlakbij een park met een mooie visvijver waar we lunchen.

Visvijver Parklaan Bilzen
Na de lunch steken we de Demer over en zien we een monument over een voormalige tramlijn…alle remmen dicht😁

Tram❤️😻Monument ter herinnering van de oude tramlijn
Na het bos zijn we al vlug bij Alden Biesen ,een voormalige Duitse Landcommanderij, zie link voor meer infohttps://www.alden-biesen.be/  Hier moet je opletten dat je het knooppunt niet mist aan de toegangspoort of je staat enkele hoogtemeters lager, niet leuk om die weer te stijgen. Gelukkig wist ik dit van de vorige keer, toen ik de “Grensroute” gefietst heb. En zie ik ook een buizerd😻.

Buizerd nabij Alden BiesenAlden BiesenToegangspoort Alden BiesenFietsers op de kasseibaan

Ik zwoeg op de kasseien om het domein uit te fietsen. En dan merkt Annick droogjes op ,je kan hier op het wandelpad ook fietsen, veel gemakkelijker. Het mag wel niet, laar zie geen wandelaars ,dus ik doe het toch. Aan de uitgang van het park op een ijskelder of is het iets anders vind ik mijn eerste gelukssteen. Het is een hele mooie, ik besluit hem te houden. En in Kringie Winkie eens eentje te kopen voor te laten zwerven.

De andere toegangspoort van Alden BiesenAlden Biesen
Nu beginnen we aan een heuvelachtige beklimming richting Helderen (Riemst). Langs perenplantages en Annick in een stofwolk. Onderweg komen we ook nog Maretakken tegen en een vierkantshoeve gebouwd na 1829 met links achter een tumulus (grafheuvel) uit de eerste of tweede eeuw.

MaretakkenVierkantshoeve gebouwd na 1829Helderen kerkFiets tussen de perenplantagesZand snuiven,heerlijk
Na de nodige klimmetjes komen we eindelijk aan “De grotten van Kanne”,zie link https://grottenvankannevzw.be/.

‘moet echt de moeite waard zijn, maar helaas zijn we te laat voor een rondleiding,

De grotten van Kanne

we piepen dan maar even door het hekken.

Even piepen door het hekken van de grotten
Het is zeker 15 graden frisser tegen de ingang, ongelooflijk. Denk dat ik hier ga slapen vannacht ,want het is pokkewarm. Al vlug fietsen we het fenomenale Albertkanaal over. Onderweg passen we een grenspaal België-Nederland, van waar we ook een mooi zicht hebben op chateau Neercanne ,zie link https://www.oostwegelcollection.nl/chateau-neercanne/ voor meer info. In het dorp Kanne zelf drinken we iets en ik neem een ijsje om af te koelen in “Hotel-Brasserie in Kanne en Kruike”. De temperatuur blijft stijgen en je het 2 manieren om knooppunt 12 te bereiken naar het uitzichtpunt d’observant ,de ik fiets mij door manier of de ik fiets mij minder dood manier. Ik kies voor de tweede,want ik fiets nog met mijne Koga traveller, de elektriciteit komt uit mijn benen.

Brug over het AlbertkanaalAlbertkanaalChateau NeerkanneGrenspaal België - Nederland
Tijdens het volgen van de ik fiets mij minder dood route stijgt het plotseling toch wel heel erg. En mijn hoofd is oververhit dus ik vraag aan Annick om ipv naar d’observant te fietsen toch tenminste het fort op de Sint Pietersberg te fotograferen zie link voor meer info https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/sint-pietersberg/monument/fort-sint-pieter

Nu naar knp 3 en vandaar op gps van Annick naar de overnachting. We passeren nog het mooie monument van de beroemde musketier D'artagnan die hier sneuvelde in 1673, voor meer info zie link https://www.bezoekmaastricht.nl/blog/maastricht/ontdek-de-geschiedenis-van-dartagnan-in-maastricht

Ook nog andere monumenten, maar Maastricht is zeker een citytrip waard. Eindelijk komen we rond 17h toe bij de charmante gastvrouw Guusje.

Vrienden op de fiets adresje in Maastricht
We hebben ons eigen plek met een uitschuifbare slaapbank,,douche,,waterkoker,airco en Netflix.

Nadat we ons gedoucht hebben gaan we nog iets eten in een taverne “La Vaca”,heel lekker en niet duur ( kleine gerechtjes die je combineert) in Maastricht centrum. Dan kijken we nog naar de feelgood Movie “Neem me mee” met Jeroen Krabbé ,heel mooie /hilarische film.

En nu oogjes dicht en snaveltjes toe🐓