LF Maasroute fietstraject 7: Dordrecht-Brielle= 75,91 km

12 augustus 2024 - Brielle, Nederland

Heerlijk geslapen en een goed ontbijt doen wonderen. We vertrekken rond 8h30 want het wordt een warme zomerdag. Genieten van de moderne bebouwing en de natuurpracht langs de rand van Dordrecht.

Dordrecht fietsen onder de spoorwegbrug door
Al vlug zijn we aan de oudste en enige molen van Dordrecht https://www.molen-dordrecht.nl/

De eeuwenoude en enige molen van Dordrecht
Daarna zijn we aan de grachten, binnenwateren van de stad. We zien de Damiaanbrug een 19 de eeuwse brug en de stoomsleper Pieter Boele. Deze boot is al met pensioen, maar aangezien de pensioenen dezer dagen karig zijn, kan je hem huren en dat brengt ongeveer 1000€ per week extra pensioen op😂

.Brug binnenvaartBoot
Naar aanleiding van de “Tour de France” voor vrouwen staan er in het geel gespoten fietsen op het water https://dordtcentraal.nl/actueel/binnenstad-kleurt-steeds-geler/Overal geel gespoten fietsen op het waterKunst op het water
Maar wat ik echt wauw aan Dordrecht vind, is de spoorhefbrug, in de volksmond het hemelbed genoemd, wauw wat een knap staaltje bouwkunde https://www.prorail.nl/series/spoor-in-de-spotlight/het-hemelbedDordrecht brug sluis
En dan even de wegschildering van “Tour de France” 2024 voor vrouwen fotograferen, een uniek moment. Wie had dat ooit gedacht dat wielrennen voor vrouwen zo populair ging worden, dankzij Lotte Kopecky onder andere die in dezelfde gemeente als wij woont, namelijk Assenede🏆🚴🏻‍♀️💪🏻

De tour de France voor vrouwen was hier ook
Nu op weg naar het veerpont langs Groot-Koningkrijk polder met zijn rust-en broedgebieden en met zicht op een reusachtig schip.

.Zicht op de Oude Maas of Dordrechtse Kil?Klein bootjeFietsen langs vogelbroedgebieden
‘We komen overhit toe aan het veerpont in Puttershoek. Het veerhuis is echter dicht voor een verfrissing en het duurt nog 2 uur voor het veer vaart. Dus zoeken we een alternatief en fietsen we tot knp 26.Onderweg komen we nog een herdenkingsteken voor een omgekomen WW2 piloot. Er is ook een fietspad naar wijlen soldaat Dawson genoemd, waar we op fietsen en in gedachte bij hem zijn, want zij die hun leven geven voor onze vrijheid mogen nooit vergeten worden

😔Gedenksteen WW2 pilootInfobord WW2Het fietspad die de naam draagt van de verongelukte WW2 piloot

Daar toegekomen nemen we een lift naar beneden. En komen we aan een nieuwe spectaculaire fietstunnel. Dus voor de vakantiefietsers die ook de LF Maasroute willen doen,skip het voetveer en fiets verder naar de tunnel🚴🏻‍♀️

😎Annick beneden aan de liftVoila gratis verkoeling

Heinenoord fietstunnel
Nog een 5 tal kilometer op de tanden bijten en een verdiende rustpauze op het terras “Rhoonse Polder”. Annick zit meer alleen dan met mij op het terras, want ben op het randje van een zonneslag/migraine. Dus wandel ik door de foyer een 10 tal maal op en neer om mijn polsen te koelen en nek..

Annick op het terras van het Golfterrein “Rhoonse Polder”
Na een uurtje ben ik op mijn plooien en kunnen we verder naar Spijkenisse fietsen, eerst onder de imposante brug en dan erover.

Spijkenisse brugSpijkenisse brug
Aan de rand van Spijkenisse zien we een eend met jong behoedzaam manoeuvreren tussen een zwanenkoppel…kwestie van geen bekeuring te krijgen😂

Mamaduck met jonkie tussen de zwanenMamaduck met jonkie tussen de zwanen
In het gehucht Geervliet nemen we eerst pauze aan de molen, maar het is me daar veel te warm en zeg tegen Annick dat ze me aan de kerk weet te vinden.Zelf katten weten wanneer ze moeten rusten😎☀️

Molen GeervlietGeervlietse kat😂
In de schaduw van de kerk koel ik zelf niet af, ik zet mij op een bankje van een huis. En de bewoners komen naar buiten en vragen hoe het gaat met mij. Ik zeg dat ik overhit ben en mag mijn cooldown handdoek natmaken, polsen afkoelen en drinkpullen bijvullen in hun huis. Zo lief❤️. Nog langs 2 gehuchten Geervliet en Zwarte Waal om uiteindelijk rond 17h toe te komen in Brielle op een terras aan het water pff het werd tijd🥵.

Annick op een terrasje in Brielle

Ons vrienden op de fiets adres ligt prachtig gelegen langs een gracht, waar net een reiger verkoeling zoekt door zijn pluimen open te zetten.

Blauwe reiger aan het afkoelen

We worden verwelkomt door de labradoedel Binkie en logeren in een nieuwbouw “vrienden op de fiets adresje” met alle comfort.

Mijn logeerkamer ,zalig
S’avonds eten we iets in het centrum waar we ongeveer 10 minuten te voet naar toe wandelen. In het eetcafé het kont van t’paard nuttigen we een lekker gerechtje. Het duurt wat lang eer we ons eten krijgen ,maar het is wel 35 graden in de keuken. Dus begrijpelijk en de horeca kampt in Nederland met een groot personeelstekort.

Moe maar voldaan gaan we rond 22h slapen en nu oogjes dicht en snaveltjes toe zzz