LF Maasroute: fietstraject 5:Maasbommel-Nederhemert zuid = 61,58 km
10 augustus 2024 - Nederhemert- Zuid, Nederland
Heerlijk geslapen in “Mieke Mooren Hotel”.
Altijd leuk ter afwisseling van “vrienden op de fiets” .Na een uitgebreid ontbijtbuffet ,waar we ook onze lunch met klaarmaken (mag wel voor 20€🙄) zijn we terug vlot op weg door het “Land van Maas en Waal”
Na 2 km begin ik aan de regen te denken van gisteren. En het daagt mij dat ik mijn regenjas vergeten ben in het hotel. Grr balen,want extra km kan ik wel missen. Dus met tegenzin er om fietsen, gelukkig hangt de jas nog in de kast op de kamer. Ik ga nog eens mijn hoofd vergeten,lol. Gelukkig doen de interessante gebouwen ,zoals het dijkhuis mijn fratsen vlug vergeten.

In het dijkhuis worden materialen bewaard om de dijken te versterken bij hoog water. Langs het dorpje (gehucht) Maasbommel duikt de prachtige Sint-Lambertus kerk op, deze is een neogotische basiliek uit 1869.
En even verder, een koppel ooievaars 😻😻😻

Aan het veer Alphen-Oijen zien we ook nog een koppel ooievaars en 2 blauwe reigers. Ook nog een Torenvalk. Eindelijk kan ik deze vlugge sloeber eens vastleggen op foto.
We steken over naar het Maasland (oftewel tussen het Gelderland en Noord-Brabant), zie link https://www.maasveren.nl/ voor tarieven,vaartijden,etc…
Eens over fiets je langs een prachtig nieuw stukje natuurgebied. Ik beklim de “Oijense wachter” een uitkijktoren die schreeuwt …beklim mij, beklim mij😂
In Teefelen komen we langs een bijzonder monument in het natuurgebied de hemelrijkse waard.
Zeer mooi kunstwerk symboliseert de strijd van de mens met het water. In het dorp Lithoijen komen we voorbij het oude raadhuis en de rooms-katholieke kerk Sint Remigius. Terug een veer over Maren-Kessel naar Alem zie link voor vaartijden en tarieven: https://www.maasveren.nl/
Lunch en een lange pauze nemen we in het stadje Kerkdriel gelegen in Bommelerwaard,een eiland tussen Maas en Waal. We eten een soep bij “ OpaPietje” tja die naam😂 zie link http://opapietje.nl/ heel lekker en verzorgd.
‘Nu het innerlijke versterkt is kunnen we er weer tegenaan ,hectaren vol met perenbomen passeren we…misschien een dessertje, lol😁

Aan knooppunt 21 even wachten aan de spoorwegovergang = safety first🚴🏻♀️
‘Dan een lange klim over de Prinses Irene brug in Hedel over de Maasrivier. Een infopaneel met de geschiedenis over de brug tijdens WW2 laat ons stilstaan bij de dappere mannen die hier gesneuveld zijn voor onze vrijheid.

In Engelen bevindt zich een schutsluis, ik vind het boeiend hoe zo een mastodont containerschip zich een weg baant door een nauwe doorgang en blijf dan ook een poosje kijken.

Bijna in Bokhoven belt Annick mij dat ze op een terrasje op mij zit te wachten. Ik neem een groot glas grenadine, want tjonge wat is het warm vandaag.
Vanaf het terras zien we iemand zijn huis verplaatsen op het water,only in the Netherlands,lol😂

En nu naar het veer,we logeren in Nederhemert zuid.

Over het veer ben ik mijn oriëntatie kwijt, we staan vlak bij onze logies en ik fiets wel 2 km te ver. Weer onnodige km op de teller grrr.
Uiteindelijk vinden we het toch en krijgen we een ruime studio toegewezen.
De gastheer stelt voor om dezelfde veerboot te nemen naar het pittoreske stadje Heusden. De gastheren hebben ook mooie katten, heb er slechts één gespot vanachter het glas
Dus na een verkwikkende douche staan we na een 2 tal km fietsen in het centrum met een antiek en boetiek winkel. We gaan elk onze weg…ikke antiek😁
Ik koop 2 leuke items in de antiekshop en Annick een prachtige handtas in een boetiek.
Daarna eten we een hartige pannenkoek en fietsen terug naar het veer,vooraleer de dienst van de veerman er op zit.
We hebben het veer voor ons alleen,zalig.
En nu oogjes dicht en snaveltjes toe…slaap lekker
To be continued…

Tot de volgende .